Vardagstips för en fräsch och ren inomhusstädning på våren

Vårgenomgång är en viktig ritual för att hålla ditt hem fräscht och organiserat. Medan utomhusstädning är vanligt under våren, är en inomhusstädning också avgörande för att eliminera skräp och allergener som kan samla sig under vintermånaderna. I denna artikel kommer vi guida dig genom en detaljerad inomhusstädningschecklista för våren, som kommer att hjälpa dig i processen att återställa ditt hem till sin strålande före-vinterglans.

Rengörning av köket

Diska och rengör diskbänken

Börja med att tömma diskmaskinen och tvätta eventuella diskar för hand. Rengör även diskbänken med varmt vatten och diskmedel. För incrustrerade fläckar kan du använda en mix av bakpulver och vatten för att skrubba bort dem.

Rengör ugnen

Om din ugn har blivit smutsig och fettig är det dags för en grundlig rengöring. Ta bort galler och plåtar och använd en ugnrengöringsspray för att lösa upp smutsen. Låt sprayen verka enligt instruktionerna och torka sedan av ugnen med en fuktig trasa. Se till att du även rengör ugnens insida, inklusive sidoväggar och botten.

Rengör kylskåpet

Ta bort alla matvaror från kylskåpet och rengör insidan noggrant. Använd en mild rengöringsspray eller en mix av vatten och ättika för att torka av hyllor och fack. Glöm inte att rengöra dörrtätningslister och handtag. Släng eventuella gamla och utgångna matvaror för att frigöra plats.

Rengör köksluckor och skåp

Rengör köksluckor och skåp med en mjuk trasa och en blandning av varmt vatten och mild rengöring. Var noga med att torka av alla ytor, inklusive handtag och knoppar. För envisa fläckar kan du använda en mild skurborste.

Städning av vardagsrummet

Dammsug och rengör mattor

Börja med att dammsuga mattorna noggrant för att avlägsna damm, hår och smuts. Om möjligt, använd en mattrengöringsmaskin för att djuprengöra mattorna. Om du inte har tillgång till en sådan maskin kan du alltid anlita en professionell mattrengöringstjänst.

Rengör möbler och ytor

Torka av alla möbler med en lätt fuktad trasa för att avlägsna damm och smuts. Glöm inte bort att torka av ytor som hyllor, bord och TV-apparater. För träytor kan du använda en lämplig möbelrengöring för att återställa glansen.

Tvätta fönster

Tvätta fönstren både invändigt och utvändigt för att ge rummet mer ljus och klarhet. Använd en fönsterputs och en fönsterskrapa för att få bästa resultat. Se till att torka av ramar och fönsterbräden för att avlägsna eventuell smuts och damm.