Så tar du adjö av alla bakterier – steg att ta när du städar hemma för ett rent hus

tips från en städguru för ett rent hus

Oavsett om du anlitar en städfirma i Växjö för att städa ditt hus, eller om du gör det själv, så finns det vissa steg som du kan ta för att se till att bakterier inte sprids i ditt hem.

På ett nyss visat avsnitt av ”Rent hus” så berättar städexperten Marlene Eriksson, som också är författare av boken ”Städglädje” om flera billiga men viktiga steg som du kan ta för att hålla ditt hem rent och fritt från bakterier.

Städtips från en städguru

  1. Disksvampar – disksvampar är riktiga bakteriehärdar, säger Eriksson. Hon rekommenderar att man sköljer dem i diskmedel och sedan klämmer ur all vätska så de blir näst intill torra. Hon rekommenderar också att man använder en hårnål för att få disksvampen att torka ordentligare.
  2. Barnrummet – Gosedjur samlar på sig damm och kan leda till att ditt barns rum blir fullt av allergener. En bra idé är att använda en lufttät låda för att förvara gosedjuren i barnets rum, men som är lätt att komma åt när den där speciella elefanten eller teddybjörnen behövs, men som håller dammet borta så mycket som möjligt.
  3. Badleksaker – bara för att dina badleksaker är i vatten ofta betyder det inte att de är rena. Om de inte torkar ordentligt kan de bli en källa för mögelspridning. Marlene rekommenderar att man använder vinäger eller vodka för att rengöra badleksakerna lite nu och då. Hon rekommenderar vidare att man hänger upp leksakerna i en nätpåse efter man badat klart så att de kan torka ordentligt.
  4. Sovrumskuddar – Låt det inte passera tre eller fyra år med samma kuddar i sovrummet, säger Eriksson. Detta bäddar verkligen för damm och andra luftburna bakterier att hitta in i dina kuddar.

Vitvinsvinäger – Naturlig rengöring som gör susen

Städgurun är inte heller för att man ska springa ut och köpa de senaste på städmarknaden som man ser på reklamen. Hon säger att 90 procent av alla bakterier och 80 procent av allt mögel kan dödas med vitvinsvinäger. Hon säger vidare att hon har en sprayflaska med en blandning av 3:1 delar vatten och vinäger i både duschen och under diskhon för en rutinmässig sprayning.

Men städexperten är inte mot alla nya städprylar man kan köpa i affären. Hon understryker att våtservetter med desinfektionsmedel är fantastiska att använda i köket och i badrummet på en regelbunden basis.

Hon säger att ha ett rent hem inte behöver vara en jobbig uppgift. Eriksson hävdar att om man sprayar väggarna i duschen när man redan är i den så slår man två flugor i en smäll. Om man gör en städsyssla medan man gör något annat, såsom att slänga in en tvätt i tvättmaskinen eller använda desinfekterande våtservetter på bänkskivorna eller dörrhandtagen medan man pratar i telefon med en vän, så kan det göra en stor skillnad och förebygga att du känner dig överväldigad med att behöva utföra så många städsysslor på en och samma gång.

Städgurun tror att alldeles för många människor sätter onödig press på sig själv då de stressar över disken som inte blev diskad under dagen. Så länge som disken inte fortsätter att travas i diskhon så är inte en dags disk däri ett problem. Med mammor och pappor som jonglerar skjutsning av barnen, karriärer och städning hemma, så finns det oftast inte tillräckligt med tid på en dag. Ibland så blir vissa saker helt enkelt inte städade, säger Eriksson. Men så länge som du kan le över det och acceptera det så är det okej.

Flyttguide med flyttips som gör flytten billigare och smidigare

Sist jag bytte bostad, fick jag en medlidsam blick av killen som hade kommit för att stänga av gasen, och sa att han skakade i sina skor varje gång han tänkte på när han flyttade! Ja du, han hade rätt! Om jag hade vetat några av de hemligheter som står i denna artikeln, hade jag kunnat spara ett helt berg av pengar!

Hur Man Byter Bostad – Flytt Hemligheter

smart flyttguide med flyttips

Att byta bostad är till ryktet en av de tre mest stressiga saker som en genomsnittlig människa kan genomlida under hela sin livstid. En kollega skojade en gång med mig och sa att flytta var värre än döden! Hur visste hon det? Jag tänker att hon menade lidande det innebär att förlora en kär familjemedlem eller vän, det vill säga, en smärtsam förlust. Kollar man på den positiva sidan, är en flytt en chans till en ny start i en ny miljö och för att bli av med de saker som man inte behövde i sitt gamla hus, som endast gjorde en röra, förstärker denna förändring. Det bästa sättet för att minska stressen när man flyttar är att packa tidigt. För många människor är det ett enormt jobb att flytta, det antas med en grad av förväntat kaos vid andra änden. Det är viktigt att notera att mängden och typen av förberedelser när man ska flytta borde specificeras.

Välja ett flyttbolag

Välj ett flyttbolag för att bibehålla din mentala hälsa. Men hur ska du välja? Många företag stoltserar med att de befinner sig på en högre nivå av personlig service. Var säker på att du kollar runt efter företag, då priserna kan variera rätt mycket. Välj det datumet då flyttbolaget ska komma för att plocka upp sakerna. Räkna ut hur långt de behöver åka. När det gäller en container, är det antagligen en bra metod med ett önskvärt flyttbolag om det görs rätt. En av mina vänner var tvungen att organisera packare vid andra änden för det var inte inkluderat i flyttfirmans kostnader!! Alla dessa sakerna måste kollas upp innan.

Hur du sparar pengar

Medan du städar, organisera eventuella samlingar du har i lådor så det du inte behöver akut när du kommer till ditt nya hem kan lagras någon annanstans, på det sättet kan du packa upp i lugn och ro. Det är också en stor chans för att bli av med skräp! Märk allting noggrant på sidan och ovandelen och instruera de som hjälper till med flytten att lådor eller kartonger måste lagras på den plats som står på lådorna. Markera lådorna för det rum du vill ha dem i när ni kommer fram till ditt nya hem, såsom matsalsrum, sovrum 2, kök och så vidare.

Om du är riktigt effektiv, gå ett steg ytterligare och numrera lådorna så att de står i ordning till den prioriteten de behövs. När du kommer till ditt nya hem, be din man installera TV och DVD spelare direkt, så att barnen underhålls och är glada medan ni tar hand om kaoset med att organisera lådor och få upp ett fungerande kök. Vissa företag hjälper också till med att ge dig paketering och lådor – var säker på att fråga när du begär en offert. Föreställ dig att behöva leta igenom den oändliga mängden av lådor för en liten sak så som en burköppnare, inte särskilt kul va? Om du inte har förberett dig ordentligt inför flytten, kan det bli en möjlighet. Detta betyder att du behöver planera i förväg och packa EN låda med viktiga saker som är klart märkt med “överlevnad”.

Men det finns så mycket mer att tänka på och denna flyttguide ovan kommer att hjälpa dig genom djungeln om hur du flyttar. Det avslöjar också några hemligheter om att flytta som kommer få dig att spara lite pengar.