Så tar du adjö av alla bakterier – steg att ta när du städar hemma för ett rent hus

Oavsett om du anlitar en städfirma i Växjö för att städa ditt hus, eller om du gör det själv, så finns det vissa steg som du kan ta för att se till att bakterier inte sprids i ditt hem.

På ett nyss visat avsnitt av ”Rent hus” så berättar städexperten Marlene Eriksson, som också är författare av boken ”Städglädje” om flera billiga men viktiga steg som du kan ta för att hålla ditt hem rent och fritt från bakterier.

Städtips från en städguru

  1. Disksvampar – disksvampar är riktiga bakteriehärdar, säger Eriksson. Hon rekommenderar att man sköljer dem i diskmedel och sedan klämmer ur all vätska så de blir näst intill torra. Hon rekommenderar också att man använder en hårnål för att få disksvampen att torka ordentligare.
  2. Barnrummet – Gosedjur samlar på sig damm och kan leda till att ditt barns rum blir fullt av allergener. En bra idé är att använda en lufttät låda för att förvara gosedjuren i barnets rum, men som är lätt att komma åt när den där speciella elefanten eller teddybjörnen behövs, men som håller dammet borta så mycket som möjligt.
  3. Badleksaker – bara för att dina badleksaker är i vatten ofta betyder det inte att de är rena. Om de inte torkar ordentligt kan de bli en källa för mögelspridning. Marlene rekommenderar att man använder vinäger eller vodka för att rengöra badleksakerna lite nu och då. Hon rekommenderar vidare att man hänger upp leksakerna i en nätpåse efter man badat klart så att de kan torka ordentligt.
  4. Sovrumskuddar – Låt det inte passera tre eller fyra år med samma kuddar i sovrummet, säger Eriksson. Detta bäddar verkligen för damm och andra luftburna bakterier att hitta in i dina kuddar.

Vitvinsvinäger – Naturlig rengöring som gör susen

Städgurun är inte heller för att man ska springa ut och köpa de senaste på städmarknaden som man ser på reklamen. Hon säger att 90 procent av alla bakterier och 80 procent av allt mögel kan dödas med vitvinsvinäger. Hon säger vidare att hon har en sprayflaska med en blandning av 3:1 delar vatten och vinäger i både duschen och under diskhon för en rutinmässig sprayning.

Men städexperten är inte mot alla nya städprylar man kan köpa i affären. Hon understryker att våtservetter med desinfektionsmedel är fantastiska att använda i köket och i badrummet på en regelbunden basis.

Hon säger att ha ett rent hem inte behöver vara en jobbig uppgift. Eriksson hävdar att om man sprayar väggarna i duschen när man redan är i den så slår man två flugor i en smäll. Om man gör en städsyssla medan man gör något annat, såsom att slänga in en tvätt i tvättmaskinen eller använda desinfekterande våtservetter på bänkskivorna eller dörrhandtagen medan man pratar i telefon med en vän, så kan det göra en stor skillnad och förebygga att du känner dig överväldigad med att behöva utföra så många städsysslor på en och samma gång.

Städgurun tror att alldeles för många människor sätter onödig press på sig själv då de stressar över disken som inte blev diskad under dagen. Så länge som disken inte fortsätter att travas i diskhon så är inte en dags disk däri ett problem. Med mammor och pappor som jonglerar skjutsning av barnen, karriärer och städning hemma, så finns det oftast inte tillräckligt med tid på en dag. Ibland så blir vissa saker helt enkelt inte städade, säger Eriksson. Men så länge som du kan le över det och acceptera det så är det okej.